Kvítková č. 664

761 01 Zlín

8:30 – 12/12.30 – 17:30

Sobota 8:30 – 12.00

777 233 553

kovar.j@atlas.cz

Chemický rozbor hračky pro psy

18 Lis

Chemický rozbor hračky pro psy

Vážení zákazníci,

Následující informace o případné toxicitě hračky pro psy je dnem 14.10.2009 na žádost právníka firmy Tenesco, s.r.o., Mgr. Alexandra Klimeše v některých drobnostech upravena. Dle výzvy advokáta , který výše zmiňovanou firmu zastupuje, se tady popisem situace kolem testovené hračky a jejím případným označováním za toxickou dopouštím – cituji: ,,jednání odporující dobrým mravům hospodářské soutěže". Asi mu budu věřit. Nejsem právník a prozatím se mi ho nechce najímat. Nesmím tedy označovat testované hračky za toxické(jedovaté) z důvodu že – cituji: ,,neexistuje jasná norma, která by stanovila, co se dá či nedá za toxickou hračku pro psy považovat." Nebudu to zde tedy nadále otevřeně psát a rozhodnutí, zda je a nebo není hračka toxická(jedovatá) nechám na úvaze čtenáře. Doufám, že si to, že jsou hračky s tak velikým obsahem ftalátů pro psy jedovaté, v tomto státě můžu na základě rozboru provedeného zkušebním ústavem beztrestně aspoň myslet!

Takže k problému:

protože jsem měl určité podezření, že se u hraček pro psy z měkčeného PVC nedodržují limity množství ftalátů, jako je to poviné u hraček pro děti, zadal jsem si udělat rozbor dle ČSN EN 14372,bod 6.3.2, u jedné z takových hraček. Tuto práci jsem zadal do ITC Zlín (Institut pro testování a certifikaci). Očekával jsem horší výsledek než u dětských hraček, ale to, co bylo zjištěno, mi úplně vyrazilo dech. (Výsledek viz níže. )

Nejdříve pro Vaši informaci:

Množství ftalátů v hračkách pro děti, u kterých je předpoklad, že je budou děti brát do úst, je řešeno vyhláškou ministerstva zdravotnictví z roku 2001, předpisem č. 84/2001 Sb. V § 6 je uvedeno:

,,(1) Výrobky z měkčeného plastu, které jsou určené k péči o děti a k tomu, aby je děti vkládaly do úst pro usnadnění spánku, odpočinku a krmení dětí nebo sání dětmi, nesmí obsahovat více než 0,1 procent (hmotnostních) jednoho nebo více esterů kyseliny ftalové."

Teď konečně k těm výsledkům. Rozborem bylo zjištěno, že testovaná hračka obsahuje přes 38 % různých ftalátů!!! To je 380x více !!!!! než je vyhláškou povoleno ve výše zmiňovaných hračkách pro děti !!! (Musím srovnávat s touto vyhláškou, protože u hraček pro psy totiž tato věc není nikde ošetřena, nebo mi to aspoň není známo.) Konkrétní testovaná hračka je výrobek zn. Magnum – quality pet product. (Hlavně to ,,quality" je trefné!) Dovozcem je firma Tenesco s.r.o. Některé výrobky jiných dovozců jsou ale úplně stejné (taky z Číny) a to mě vede k názoru, že obsahují stejné nebo podobné množství ftalátů jako testovaná hračka.(Viz dodatek z 21.7. na konci)

Informoval jsem se u odborníka na to, co ftaláty u savců způsobují:

Při pravidelném přísunu ftalátů v tomto množství do organismu dochází k jeho pozvolné otravě, která může způsobit poškození ledvin a jater. Negativně ovlivňují plodnost. Mimo to dochází k poškozování dědičného materiálu v buňkách a oxidaci tuků v těle, čímž je zaděláno na problémy s rakovinou. K největšímu prostupu ftalátů do organismu dochází přes sliznice, což se děje právě při žvýkání hraček psem(nebo dítětem). Proto ostatní výrobky z měkčených plastů u kterých je předpoklad, že nebudou žvýkány ani jinak nepřijdou do styku se sliznicemi, nemusí výše zmiňovanou normu splňovat.

Nemůžu na základě tohoto rozboru prohlásit všechny hračky tohoto typu za jedovaté či zdraví škodlivé, ale rozhodně mi to stačí k tomu, abych hračky z měkčeného plastu(vinilu) ve svém obchodě vyřadil ze sortimentu, případně je nahradil hračkami, které budou splňovat potřebné limity. Důsledkem toho sice může být, že pískací hračky, které Vám budu do budoucna nabízet, můžou být o pár korun dražší, ale myslím si, že hračky, u kterých bylo prokázáno takové množství ftalátů, do tlamy našim miláčkům nepatří!

Minulý pes mi umřel v osmi letech na rakovinu a vinilové pískací hračky měl moc rád. Nemůžu říct, že hra s těmito hračkami byla jedinou příčinou ke vzniku rakoviny, ale mohlo to nemoci hodně napomoci.

Celá záležitost mě stála téměř 7tisíc korun, ale jsem vzhledem k výsledku přesvědčen, že to rozhodně nebyly vyhozené peníze.

Výsledek – zkušební protokol, je pro případné zájemce k nahlédnutí na mé prodejně nebo si ho můžete prohlédnout zde a porovnat i hračku MAGNUM a jiné firmy, co se vzhledu týče.

Pokud byste měli k tomuto tématu nějaké doplnění, upřesnění či připomínku(jsem přece jen laik), můžete mi napsat na e-mail. Rád to zde napíšu nebo doplním. Můžu i pod Vaším jménem.

Další pohyb kolem tohoto problému:

Kontaktoval jsem i televizi Nova, aby tuto věc zveřejnili, ale reportérovi se k tomu nikdo nechce vyjádřit na kameru a v podstatě jen zjistil to, co jsem uvedl výše. Dal jsem vědět dodavatelům těchto hraček, ale nic se neděje……

Ozvali se mi 16.7. redaktoři deníku MF dnes a internetového serveru idnes.cz, tak to snad přece jen půjde do medií. Doufám, že to tím neskončí a bude se tím zabývat někdo, kdo to může zarazit. Bylo by to potřeba nejen kvůli našim psům, ale je reálná možnost, že tuto hračku můžou dávat do úst i děti.

Dodatek(21.7.2009): Podle vyjádření majitele výše uvedené firmy Tenesco, které mi poslal mailem, nakupují i ostatní dovozci v Číně u stejných dodavatelů. Tzn, že moje domněnka, že budou hračky od jiných dovozců (co se týče složení) stejné, je správná.

Dodatek (7.9.) Majitel firmy Tenesco, která dovezla testovanou hračku taky už zareagoval. Bohužel ne tak, jak jsem očekával. Místo aby se zabýval tím, co vozí do ČR za hračky pro psy, poslal na mě Českou obchodní inpekci a Živnostenský úřad pod falešnou záminkou na kontrolu. Myslím, že to o ledačem vypovídá…

Dodatek (11.10.) Majitel firmy Tenesco Petr Hudec mi napsal mail – cituji:

,,Po konzultaci jsme se rozhodli obsahem ftalátů nezabývat a to ze dvou důvodů.

Nebyla zatím zveřejněná studie, (alespoň mi není známa) o účinku ftalátů na psí organizmus a za druhé ještě není žádná norma, které bychom se mohli držet.

Mohu Vám hrdě hlásit , že jsme tady v regionu střední Evropy jediná firma, která od nadnárodní auditorské firmy SGS získala potvrzení o netoxicitě námi dovážených psích hraček.

Takže všechny rozbory na těžké kovy jsou v pořádku a máme právně podloženo, že můžeme námi dovážené hračky označovat za netoxické"

Shrnuto jinými slovy: Pokusy na psech se neprováděly, jiné pokusy a odborné názory na účinek ftalátů na savce mě nezajímají, norma pro psy neexistuje, takže sporný typ hraček hračky budeme prodávat dál a navíc je označíme za netoxické!

Jo právníci, to jsou kouzelníci…. Člověk se zdravým rozumem by se zeptal: Co takhle se držet norem pro děti? To se dělaly pokusy na dětech a prokázala se u nich škodlivost ftalátů, že jsou hračky pro ně tak přísně hlídány? Je prokázán vliv ftalátů na živý organismus. Pes je snad ze dřeva? Atd.

Škoda, že taky nenapsal, jestli dává tyto ,,netoxické hračky" na hraní svým psům když vlastně ,,Nebyla zatím zveřejněná studie o účinku ftalátů na psí organizmus"….

14.10. Na výzvu advokáta jsem odstranil tvrzení o jedovatosti hraček.

Doufal jsem z počátku, že sem budu moct napsat něco v tom smyslu, že se firma Tenesco rozhodla nedovážet dál tyto hračky a zaujmout k problému postoj podobný mému. Majitel totiž tvrdil, že je sám pejskař a že má chovnou stanici. Situace se bohužel vyvíjí jinak. Je to škoda pro všechny strany. Nejvíc ale pro naše pejsky!

Jiří Kovář Krmiva Zlín- Letná

 

 

 

 

Leave a Reply